CHINESE NEW YEAR

CHINESE NEW YEAR

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, is een van de belangrijkste feestdagen in de Chinese cultuur. Het markeert het begin van een nieuw jaar volgens de maankalender en wordt gevierd met familiebijeenkomsten, feesten en rituelen die geluk voor het komende jaar symboliseren. De festiviteiten omvatten kleurrijke optochten, draken- en leeuwendansen, vuurwerk en het uitwisselen van rode enveloppen met geld als teken van goede wensen. Het is een tijd van vreugde, gemeenschap en hoop voor een voorspoedig nieuw jaar, doordrenkt van eeuwenoude tradities en culturele betekenissen.

 

In de Markthal

Naast de vele vieringen zijn er ook verschillende kunstprojecten gerelateerd aan dit feest. Aan de Blaakzijde in de Markthal kan je vanaf nu tot en met 19 februari de kunstwerken van Sofie Xie, Fen Mei Hu en Mama Bird bewonderen.

 

Op zaterdag 17 februari kan je naast de reguliere heerlijkheden terecht voor een speciaal "Chinese New year" programma:

13:30 uur - Leeuwendans Spektakel

Om de start van het feest officieel aan te kondigen, kan je je op dit tijdstop laten betoveren door de traditionele Leeuwendans.

13:00-16.00 uur - Chinese Kalligrafie Workshop ✍🏼

Laat je naam in het Chinees kalligraferen en neem een uniek kunstwerk mee naar huis.

13:00-16:00 uur - Chinese Harp

Ervaar de betoverende klanken door een ervaren Guzheng-artieste.

13:00-15:30 uur - Live: Traditionele Chinese Zang

De Markthal is een mix van culturen en dat is ook dit duo: Geniet van een uniek optreden door een Chinese dame en Nederlandse man. Met als speciale gast; de winnaares van het Chinese Nederlandse Song Contest 2021!

13:30-16:00 uur - Chinese Theeceremonie

Laat je zintuigen betoveren tijdens een traditionele theeceremonie, waar je onbeperkt verschillende theesoorten kunt proeven.

 

 

Jaar van de Draak 🐲

Een belangrijk onderdeel binnen de Chinese Nieuwjaarviering is de zodiac van het jaar. Elk jaar staat een andere dier centraal en dit jaar is dit; De Draak

 

Het Jaar van de Draak is een bijzonder jaar volgens de Chinese astrologie, waarbij de draak wordt beschouwd als een symbool van geluk, kracht en succes. Mensen die in het Jaar van de Draak worden geboren, worden vaak beschouwd als moedig, charismatisch en ambitieus. Het jaar van de draak wordt gevierd met speciale festiviteiten en tradities die geluk en voorspoed bevorderen, zoals drakenoptochten, leeuwendansen en het aansteken van vuurwerk. Het is een tijd van opwinding en hoop voor een welvarende toekomst, waarbij de draak symbool staat voor kracht en welvaart in de Chinese cultuur.

 

 

Vier je zaterdag 17 februari de start van het jaar van de draak met ons mee?

 

 

Deel dit bericht

Meer nieuws & events

15 - 15
June
2024
Rotjekoor festival laat Rotterdam wederom bruisen! Lees meer
Kom Pasen vieren in de Markthal Lees meer
ONTDEK DE SMAAK VAN DE LIEFDE Lees meer