Chinees Nieuwjaar in Markthal!

Chinees Nieuwjaar in Markthal!
22 - 5
Jan - Feb
2023

In de Chinese cultuur wordt Nieuwjaarsdag gevierd op de eerste dag van het nieuwe maanjaar. Dat valt dit jaar op zondag 22 januari 2023. Daarna is het vijftien dagen lang feest volgens de Chinese kalender. In de stad Rotterdam wordt het feest groots gevierd op zaterdag 28 januari met een drakendans, leeuwendans, allerlei entertainment en het Zodiac project. 

 

In de Markthal vieren we al jarenlang Chinees nieuwjaar en dit jaar pakken we extra groot uit! Op zondag 22 januari kun je het Chinese dorp bezoeken, waar je kennis maakt met traditionele Chinese zang & muziek. Laat je naam in het Chinees kalligraferen als leuk aandenken voor thuis! Op zaterdag 28 januari verwelkomen wij de drakendans en leeuwendans. Op deze dag kun je ook het Chinese dorp bezoeken, waar je kan luisteren naar muziek van het typisch Chinese instrument de Gu-Zheng en leer alles over thee tijdens de theeceremonie van InfiniTea. Bekijk hieronder het volledige programma. 

 

 

Wat is Chinees Nieuwjaar?

Het Chinees nieuwjaar vindt zijn oorsprong in de legende van het mensen etende monster Nian dat moet worden verjaagd met harde geluiden en de kleur rood. Het Chinees nieuwjaar is gebaseerd op de oude legende van het monster Nian dat bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar tevoorschijn komt en alleen met behulp van hard lawaai en de kleur rood kan worden verjaagd. Dit wordt daarom traditioneel gevierd met de drakendans, leeuwendans, drums en vuurwerk. De lange draak die door de straten danst, verdrijft symbolisch boze geesten. De leeuwendans is om voorspoed en geluk te vragen. Het vuurwerk en de drums verjagen met hun harde geluid weer de boze geesten. 

  

Wat is er te doen in Markthal?

Dit jaar brengen we de Chinese cultuur onder de aandacht door een combinatie van verschillende activiteiten. Deze activiteiten staan allemaal in het teken van de viering van het Chinese Nieuwjaar. 

Zodag 22 januari 2023 van 13:00 tot 16:00 uur:

 • Scoor een beetje geluk, want fortune cookies worden uitgedeeld door onze Chinese gastvrouwen tussen 13:00 en 16:00 uur.
 • Bezoek het Chinese dorp van 13:00 tot 16:00 uur;
  • Laat je naam of een lieve boodschap voor een dierbare kalligraferen in Chinese letters. 
  • Luister naar traditionele Chinese zang & muziek van de fluit.
 • Bewonder twee beschilderde Zodiacs van Studio Maky, onderdeel van het Zodiac project. Locatie: Blaakzijde. 

Locatie Chinees dorp: Ds. Jan Scharpstraat plein naast Andalus Fish en Goudstroop. 

 

Zaterdag 28 januari 2023 van 13:00 tot 16:00 uur:

 • Drakendans: De drakendans is een zeer kenmerkende en opvallende volksdans binnen de Chinese cultuur. De draak verdrijft symbolisch boze geesten, net zoals het lawaai van vuurwerk dat doet. Een echt spektakel! Aanschouw dit spektakel van 13:30 tot 13:45 uur. De drakendans loopt door Markthal heen. 
 • Leeuwendans: De traditionele Chinese leeuw is onmisbaar tijdens Chinees Nieuwjaar. Met deze dans worden kwade geesten verjaagd en wordt de Markthal gezegend voor het volgende jaar. Dat wordt een echte show! Je kunt de leeuwendans bewonderen in de Markthal van 15:30 tot 16:00 uur. We starten bij de Blaakzijde. 
 • Kom luisteren naar de speciale muziek van een Chinees instrument genaamd de Gu-Zheng.
 • Laat je naam kalligraferen in Chinese letters. 
 • Leer over het proces van verse thee tijdens de theeceremonie van InfiniTea. 
 • Bewonder twee beschilderde Zodiacs van Studio Maky, onderdeel van het Zodiac project. Locatie: Blaakzijde. 
 • Scoor een beetje geluk, want fortune cookies worden uitgedeeld door onze Chinese gastvrouwen tussen 13:00 en 16:00 uur.

Locatie Chinees dorp: Ds. Jan Scharpstraat plein naast Andalus Fish en Goudstroop. 

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Infinitea, ondernemer in Markthal, en Vivre Productions & Stichting China Festival. 

 

 

Zodiac project

Het jaar 2023 is het jaar van het Konijn. Overal in de stad duiken konijnen op. Lokale kunstenaars hebben deze konijnen beschilderd. In de Markthal hebben we al drie jaar lang mogen genieten van Studio Maky (bekend van het drijvend badeendje in Vroesenpark) en ook dit jaar hebben zij weer hun twist gegeven aan de Zodiacs in de Markthal. Na 5 februari zijn alle Zodiac beelden te bekijken in het Timmerhuis. 

Waar staat dat nou voor, het jaar van het konijn? Het Konijn is het vierde dier in de Chinese dierenriem. In de Chinese traditie staat het Konijn voor rust en stilte. Ze zijn behoudend, vriendelijk, bedachtzaam, amibitieus en hebben veel geluk. Wil je weten welk dier jij bent en waar de 12 dieren voor staan? Ga naar de website van RCNY en lees er alles over. 

Het Konijn:

 • Komt aardig overeen met ons westerse sterrenbeeld Vissen;
 • Het Konijn kan goede vriendschappen onderhouden met een Schaap/geit, Rat, Os en een Varken;
 • Passende beroepen: ontwerper, uitgever, schrijver, arts en docent;

Wanneer: Van 21 januari t/m 5 februari 2023 in de Markthal

 


Kom jij ook Chinees Nieuwjaar vieren in de Markthal?
Gelukkig Nieuwjaar! Xin Nian Kuai Le! 

Deel dit bericht

Meer nieuws & events

Nog meer nieuwkomers! Lees meer
12 - 5
Jan - Feb
2023
IFFR 2023 Lees meer
Kerstcadeaus in de Markthal Lees meer